Éves Tanácskozás 2022

CsGyK
Éves Tanácskozás 2022
2022. február 22-én jelzőrendszeri konferenciát tartott az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központja

Feltöltve: 1 éve

Mint minden évben, most is a Polgármesteri Hivatal Dísztermében találkoztunk volna, a Család- és Gyermekjóléti Központ ünnepi rendezvényén. Ebben az évben, épp úgy, mint tavaly, az Éves Tanácskozást szűkebb körben és online tartottuk, egy 3,5 órás kerekasztalbeszélgetés formájában, melyre a 15. kerületi jelzőrendszer képviselőit hívtuk meg.

A megbeszélés témája a tavalyi év gyermekvédelmi munkája volt, a járványügyi veszélyhelyzet miatti speciális körülményeken túl pedig kiemelt figyelmet fordítva a tankötelezettséggel kapcsolatos problémákra, valamint a családokban előforduló krízishelyzetekre. A találkozón áttekintettük az elmúlt év tapasztalatait, a mindannyiunkat érintő plusz nehézségeket, és megosztottuk egymással azokat a jó gyakorlatokat, kreatív megoldásokat, amelyek átsegítettek bennünket és az általunk ellátott gyerekeket, családokat a felmerülő nehézségeken.

A tanácskozást Cserdiné Németh Angéla polgármester asszony köszöntője nyitotta meg.

Százné Orosz Krisztina, a Család- és Gyermekjóléti Központ egységvezetője röviden beszélt a központ tavalyi munkájáról, a felmerült nehézségekről és az azok leküzdésében elért sikerekről. Tájékoztatójában elmondta, hogy a bizonytalanság, a korlátozások, a szociális távolságtartás, a folyton változó körülmények, a betegségtől való félelem meggyengítette az egészséges és kiegyensúlyozott emberek belső erőforrásait is. Az egyébként is mentális nehézségekkel küzdők közül pedig egyre többen kerültek krízishelyzetbe, az ellátottaknál sűrűbben jelentkeztek szuicid gondolatok. A feldolgozatlan frusztráció, az elviselhetetlen egzisztenciális szorongás, az egészségügyi fenyegetettség is növelte az egyének, családok belső feszültségét. A családon belüli elmérgesedett, korábban kezeletlenül maradt konfliktushelyzetek, illetve mérgező (pár)kapcsolatok sokkal könnyebben generáltak a családtagok között agresszív viselkedést, bántalmazást, így 2021-ben ugrásszerűen megnőtt a családon belüli erőszakkal érintett esetek száma. Örömmel mutatta be a Mentálhigiénés Tanácsadót (MenTa), a központ megújult egységét, mely komplex prevenciós szolgáltatásokkal igyekszik enyhíteni a családokban felmerülő problémákat. Már most nagyon sok gyerek és család veszi igénybe a különféle szolgáltatásokat, ezzel is segítve a klasszikus családgondozói munkát. Pozitívumként említette még, hogy az oktatási-nevelési intézményekben továbbra is nagy az igény az óvodai és iskolai szociális segítők jelenlétére, kiemelt tekintettel a konzultációkra és a közösségfejlesztő csoportfoglalkozásokra. A megkínált szolgáltatásokat egyre szélesebb körben igénylik az iskolákban, és a középiskolákban is bővült a tevékenységkörük az igényekhez mérten.

A tanácskozás további részében a 15. kerület gyermekvédelmi jelzőrendszerének szakemberei beszámoltak a tavalyi év tapasztalatairól.

A konferencia kerekasztal beszélgetésének meghívottjai voltak:

 • Réder Robertina vezető védőnő (Zsókavár utcai Gyermekorvosi Rendelő)
 • Dr. Érseki Ildikó házi gyermekorvos (Rákos úti Gyermekorvosi Rendelő)
 • Dr. Nagy Ilona házi gyermekorvos (Zsókavár utcai Gyermekorvosi Rendelő)
 • Léránt Ildikó igazgató (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 15. ker. Tagintézménye)
 • Naszekné Ladola Erika igazgató (15. kerületi Egyesített Bölcsődék)
 • Balla Béláné intézményvezető (Rákospalotai Összevont Óvoda)
 • Kissné Zachar Piroska intézményvezető (Hétszínvirág Összevont Óvoda)
 • Thúrócziné Ungvári Edit intézményvezető (Újpalotai Összevont Óvoda)
 • Tóthné Varga Csilla igazgató (Kolozsvár Utcai Általános Iskola)
 • Somodi Mónika és Andódy Krisztina iskolai védőnők
 • Kovács Mónika intézményvezető (Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthona)
 • Kelemen Gábor intézményvezető (SZÉRA Családok Átmeneti Otthona)
 • Verdes Edina rendőr zászlós (BRFK 15. kerületi Rendőrkapitányság)

Az intézmények képviselői beszéltek azokról az új kihívásokról, amelyek a rendkívüli helyzet miatt komoly nehézséget jelentettek a gyermekek, családok ellátásában, és bemutatták azokat az egyéni megoldásokat, amik sikeresen enyhíthették a vírushelyzet negatív következményeit, valamint elmondták javaslataikat az idei év gyermekvédelmi munkájára vonatkozóan. Mindnyájan kihangsúlyozták, hogy az egzisztenciális bizonytalanság, a munkahely elvesztésétől való félelem, a családi támogató kapcsolatok hiánya súlyos szorongást jelentett sokak számára. Megfigyelhető volt, hogy a korábban stabil helyzetben lévő, jól funkcionáló családok közül is többen kerültek krízisbe. Sajnos minden szakmaterület tapasztalta az igénybe vevők családok körében fokozódó feszültséget, gyakran durva fizikai bántalmazáshoz vezető konfliktusokat.  A tanköteles korú gyermekek közül sokan komoly hátrányokkal küzdenek, amiért hosszú időre kimaradtak a jelenlétioktatásból, otthon pedig nem, vagy csak kevés segítséget kaptak. Abban is egyetértettek a résztvevők, hogy a szolgáltatásokban tevékenykedő szakemberek számára is nagyon megterhelő volt az elmúlt két év. Miközben minimálisra kellett csökkenteni a fertőzés veszélyét, biztosítani kellett a rászorulók folyamatos ellátását. Az állandó készenlét fokozott stresszt és komoly mentális terhelést jelentett a munkatársak számára is. A problémák ellenére szerencsére tovább erősödött az intézmények közötti együttműködés, biztosítva ezáltal, hogy mindvégig biztosítva legyen a rászorulók ellátása. Megállapítható, hogy a 15. kerület nagy hangsúlyt fektet a gyermekek és családok védelmére, és a járványügyi veszélyhelyzet okozta korlátozások ellenére, 2021-ben is hatékony és eredményes volt a gyermekvédelmi jelzőrendszer munkája.

Az elhangzott beszámolókat követően Molnárné Csillag Mirna egységvezető-helyettes, jelzőrendszeri koordinátor ismertette a jelzőrendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatokat, valamint beszélt a Család- és Gyermekjóléti Közpotn idei terveiről.

A tanácskozást Tóth Veronika alpolgármester zárta.

Mivel az online rendezvény korlátozott lehetőséget jelentett a meghívott résztvevők létszámában, ezért úgy döntöttünk, hogy a zoom beszélgetést rögzítjük és elérhetővé tesszük az érdeklődők számára.

A tanácskozásról készület felvételt itt találják: https://www.youtube.com/watch?v=hKCmkQCj_T4

 

Ajánlott hírek
Facebook
Legfrissebb hírek
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Göncz Árpád Szociális Intézmény

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@gaszixv.hu

 Facebook: facebook.com/gaszixv