X

A napközis táborokban jártunk

CsGyK
A napközis táborokban jártunk
Meglátogattuk a kerület napközis táborait és programot szerveztünk az ott nyaraló gyerekeknek

Feltöltve: 3 éve

A Család- és Gyermekjóléti Központ gyerekek számára szervezett nyári programsorozatának fontos állomásai voltak a napközis táborok, ahová az óvodai és iskolai szociális segítők csapata kiment játszani, rajzolni a gyerekekkel. Három helyszínen jártunk: a Czabán Általános Iskolában, a Hartyán Általános Iskolában, és a Szent Korona áLtalános Iskolában.óvodai és iskolai Játék a Hartyánban

Játék a Hartyánban

Az első alkalom a Hartyánba szerveződött. Az előkészítő megbeszélés során kiderült, hogy a palettánkból felkínált lehetőségekből közösségfejlesztő játékokat kérnek a pedagógusok. A felkészülés során végiggondoltuk, hogy a tanév közben melyek voltak a gyerekek számára legizgalmasabb és legkedveltebb játékok, ezeket hogyan tudjuk úgy átalakítani, hogy élvezze a kis elsős és a hatodikos nagyobb gyerek is, úgyhogy a jól bevált kommunikációs, ráhangoló-hangulatoldó, mozgásos játékokat vettünk elő.

Hartyán iskola bejárata

 

Zöld program  a Szent Koronában

Július 28-án a Szent Korona Általános Iskolában táborozóknak egy játékos, némileg ismeretterjesztő zöld programmal készültünk.

Izgatottan vártuk, vajon mit jelent számukra a “zöld” kifejezés, és hagytuk, hogy először ők mondják ki, miről is fognak hallani. „A fákról! A virágokról!! A természetről! A lélekről! Az egészségről!” Sőt, a „környezetvédelemről!” - kiáltották. Még az „öko” szócskát is többen ismerték. Volt, aki büszkén mondta, hogy zöldoviba járt, egy másik, hogy a szüleitől hallja, és már ő is külön gyűjti a papírokat. Teret is adtunk a gyerekek spontán önkifejezésének egy „véleményvonalon”, melyen egyes kérdéseinkre mozgással jeleníthették meg, mennyire fontos számukra a biciklizés, a kirándulás, az állatokkal való kapcsolat, a növények gondozása, vagy akár a csapvízzel, a villannyal való takarékosság.

A foglalkozás második részében a gyerekekkel azokról a hulladékhegyekről beszélgettünk, amelyet a mai ember termel, szemben a természettel, amelyben minden körforgásban van, lebomlik, átalakul és hasznosul. A gyerekeket érdekelte, hogy ebbe a körforgásba mi, emberek hogyan kapcsolódjunk, miért, és hogyan változtassunk a szokásainkon, hogy kevesebb hulladékunk legyen, a már meglévő szemetet pedig minél inkább hasznosítsuk újra.

Végül egyszerű szavakkal közelebb hoztuk számukra az ember ökológiai lábnyomának fogalmát. Élénken fogadták tőlünk a papírból kivágott lábnyomokat, amelyekre felírhatták, ők mivel járulnának hozzá a bolygónkat megterhelő ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Az alábbi képek a Földgolyó ábrájára felragasztgatott lábnyomokat mutatják a gyerekek felajánlásaival.

ötletfal feliratokkal

Társasjátékozás a Czabán iskolában

Július utolsó napján a Czabán iskola felé vette az irányt az óvodai és iskolai szociális segítők csapata. Mindenki vállán lógott legalább egy vászontáska (minket sokszor látni így). A napközis táborba társasjátékokkal felszerelkezve érkeztünk, hogy Játékstandot építsünk. Megérkezve az iskolába beköltöztünk a tornaterembe, padokból és zsámolyokból kialakítottunk játékasztalokat. Épphogy kipakoltuk a választékot megjelentek a gyerekek, akik közül már többen megismerték valamelyikünket, találkoztunk már más programon vagy az iskolában. Meghirdettük a feliratkozást az Uno bajnokságra, aztán szabad volt a rablás. Pörgött a bajnokság, újabb és újabb játékok kerültek kipróbálásra, mindenki talált neki valót. Jó volt látni, hogy a gyerekek szabadon, örömmel játszanak egymással és velünk. Persze előfordult egyet nem értés vagy elkeseredés, de ilyenkor a pedagógusok és mi is oda tudtunk fordulni, segíteni rendezni a dolgot – ez jó alkalom lehet arra, hogy a gyerekek tanulják például a kudarc kezelését vagy a konfliktus békés rendezését. Az Uno bajnokságra 22 gyerek jelentkezett, a legjobbak oklevelet kaptak a győzelemért.

Aznap fáradtan, de élményekkel feltöltődve távoztak gyerekek és felnőttek egyaránt.

Ajánlott hírek
Facebook
Legfrissebb hírek
Állásajánlatok
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Göncz Árpád Szociális Intézmény

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@gaszixv.hu

 Facebook: facebook.com/gaszixv